CONECTORI ŞI AMORTIZORI TRANSPEC

 

Conectorii reacționează la viteza mișcării implicate și funcționează ca centuri de siguranță: în cazul mișcărilor rapide aceştia sunt blocaţi și realizează o conexiune rigidă între structură și suporții acesteia.

TRANSPEC S este un conector mecanic, compus dintr-un bloc de ancorare prin care circulă o bară de oțel care se blochează în cazul unui cutremur, blocând astfel și structura.

TRANSPEC SHT este un conector hidraulic, care cuprinde un cilindru umplut cu un lichid special, în care o tijă cu un piston mobil separă două camere interne. Camerele comunică numai prin intermediul unei supape. În caz de mișcare rapidă, supapa este blocată, prevenind astfel orice curgere de lichid şi, prin urmare, orice mişcare relativă a structurilor la care conectorul este fixat.
Avantaje:

  • transferul sarcinilor de înaltă intensitate;
  • mişcări limitate la deformarea structurii în cazul unui cutremur;
  • distribuirea forţelor seismice orizontale;
  • simplificarea echipamentelor (aparate de reazem structurale şi rosturi de dilataţie);

Amortizoarele sunt dispozitive de absorbţie a energiei, care sunt capabile să limiteze atât mişcările cât şi sarcinile la care structurile sunt supuse în timpul unui cutremur.

TRANSPEC SHA este un amortizor hidraulic ce folosește un ulei vâscos ale cărui caracteristici sunt constante în conformitate cu variațiile de temperatură şi în timp. Este aproape identic cu TRANSPEC SHT, diferenţa fiind că acesta este un mecanism patentat servosistem de curgere a uleiului, care îi permite să optimizeze cantitatea de energie absorbită în funcţie de mişcare.